Sari la conținutCum să te testezi pentru examenul de Bacalaureat la Matematică?
Bună si bine ai revenit pe blogul Explore Academy!
Matematica este considerată proba-cheie de la examenul de Bacalaureat, proba care valorează cel mai mult în mentalul elevilor. Acest aspect se datorează si faptului că matematica este proba obligatorie a profilului, este disciplina care necesită o pregătire continuă pe parcursul tuturor anilor de liceu și nu numai. În plus, mulți dintre absolvenți vor avea o probă de matematică și la admiterea la facultate.
Înainte de a discuta de testarea propriu-zisă, este foarte importantă cum te pregătești înainte.
Iată ce poți face înainte de testare:
- Recapitularea formulelor –tabelul derivatelor, integralelor, formulele de la geometrie analitică, trigonometrie sau aplicațiile trigonometriei în geometrie.
- Poți relua cerințe date la examenele din anii anteriori sau din testele de antrenament și să revezi/să îți fixezi în minte principalele metode de abordare a cerințelor respective. De exemplu, citind o cerință de tipul: Determinați intervalele de monotonie ale funcției f (despre care știm sau am demonstrat că este derivabilă) ar trebui să ni se deruleze în minte următorul algoritm: calculăm derivata f’ a funcției, rezolvăm ecuația f’(x) = 0, stabilim semnul derivatei pe intervalele pe care aceasta nu se anulează, după care, corespunzător, precizăm intervalele pe care funcția f este (strict) crescătoare, respectiv (strict) descrescătoare.
Ce să faci în timpul testării?
- Citește cu atenție subiectele, fixează-ți clar ideile: care este ipoteza (ce se cunoaște), care este concluzia (ce se cere) și care este strategia de rezolvare.
- Pentru fiecare problemă pe care ai rezolvat-o, asigură-te că ai răspuns exact la cerință, eventual scriind un rând cu răspunsul. De exemplu, dacă ți se cere să rezolvi o ecuație, poți scrie la finalul rezolvării un text de tipul: Așadar, soluțiile ecuației sunt … (și enumeri soluțiile).
- Alocă timp pentru verificarea soluțiilor. Apariția unor greșeli este un fenomen des întâlnit în timpul examenului. Totuși, având în vedere că timpul de concurs este suficient, ai suficient timp pentru verificare și pentru eliminarea erorilor. Acolo unde este nevoie, începe un calcul nou pe o ciornă nouă. De multe ori, verificând „din ochi” calculele anterioare, nu observăm sau repetăm greșelile făcute.
- Pentru itemii de tip întrebare structurată – adică subiectele II.1, II,2, III.1 și III.2, poți folosi calculele / ideile / concluziile punctelor a) și b) pentru rezolvarea punctului c).
- Abordează fiecare subiect, chiar dacă nu știi cum se rezolvă complet. La itemii la care nu scrii nimic, în mod evident nu poți fi punctat. Ca urmare, este bine să încerci să „scoți” puncte de la fiecare item. O formulă care are legătură cu problema, un mic calcul sau aplicare unei proprietăți plecând de la ipotezele problemei se pot dovedi valoroase și aduce puncte inițial nesperate”.
Dacă ai nevoie de ajutor în pregătirea pentru examenele naționale sau vrei să te testezi și să primești un feedback detaliat cu sfaturi și chiar posibilitatea de a face un plan de studiu echipa Explore Academy te poate ajuta!