9 abilități de comunicare esențiale ca profesor

Bună si bine ai revenit pe blogul Explore Academy!

Ca profesor, abilitățile de comunicare sunt esențiale pentru a avea o interacțiune eficientă și pozitivă cu elevii, colegii și părinții. Iată câteva abilități de comunicare cheie pe care ar trebui să le dezvolți ca profesor:

  1. Comunicare clară și concisă: Fii clar și precis în exprimarea ta, folosește un limbaj adecvat nivelului de vârstă și de înțelegere a elevilor tăi. Evită limbajul tehnic sau jargonul care ar putea fi confuz pentru elevi.
  2. Ascultare activă: Ascultă cu atenție ceea ce spun elevii tăi și arată-le că îi înțelegi. Acest lucru nu numai că îi va face pe elevi să se simtă valorizați, dar îți va oferi și o înțelegere mai clară a nevoilor și preocupărilor lor.
  3. Empatie: Arată empatie față de elevii tăi, încercând să înțelegi și să respecți emoțiile și experiențele lor. Arată-le că ești dispus să asculți și să îi susții într-un mod înțelegător.
  4. Feedback constructiv: Oferă feedback elevilor tăi într-un mod constructiv, evidențiind aspectele pozitive și oferind sugestii clare pentru îmbunătățire. Evită critica negativă și încurajează elevii să-și exprime propriile opinii și să-și dezvolte gândirea critică.
  5. Comunicare non-verbală: Fii conștient de limbajul corpului și expresiile faciale, deoarece acestea pot transmite mesaje puternice. Menține contactul vizual și folosește gesturi și expresii adecvate pentru a-ți întări comunicarea.
  6. Adaptabilitate: Fii deschis să te adaptezi la diferitele nevoi și stiluri de învățare ale elevilor tăi. Comunică cu ei într-un mod care să se potrivească cu stilul lor de învățare și să îi motiveze să participe activ la procesul de învățare.
  7. Comunicare în echipă: Colaborează cu colegii tăi pentru a crea un mediu de învățare eficient și armonios. Comunică în mod deschis și respectuos cu colegii tăi, împărtășind idei și resurse pentru a îmbunătăți experiența de învățare a elevilor.
  8. Comunicare cu părinții: Menține o comunicare deschisă și constructivă cu părinții elevilor tăi, oferindu-le informații despre progresul elevilor și colaborând cu ei pentru a sprijini învățarea acasă.
  9. Clarificare a așteptărilor: Comunică clar și concis așteptările tale în ceea ce privește comportamentul

Abilitățiile de comunicare eficientă te ajută atât profesional dar și personal. Este una din temele programului de mentorat Train the teacher care conține pe de o parte workshopuri de perfecționare a activității didactice, stabilire a obiectivelor profesionale și cunoașterea propriului stil de învățare

Te poți înscrie pe site în secțiunea ” Carieră „. Vom programa o primă întâlnire prin care să vedem dacă acest program este sau nu potrivit pentru tine. 

Abia aștept să te cunosc!