Sinele Autentic vs Sinele Fals 

 

      Sinele autentic se referă la esența propriei noastre individualități și autenticități , care sunt distincte de influențele externe, cum ar fi așteptările societății, presiunea conformismului sau dorința de a impresiona pe alții. Sinele autentic reprezintă adevăratele noastre valori, dorințe, trăiri și convingeri, care sunt unice și specifice fiecăruia dintre noi.

      Sinele Autentic vs. Sinele Fals: O privire de ansamblu asupra conceptului lui Donald Winnicott și al lui Erich Fromm

Donald Winnicott, un renumit psihanalist britanic, a introdus conceptul de „sine adevărat ’’ și „sine fals” pentru a explica condiția umană și dezvoltarea individualității. Conform lui Winnicott, „sinele adevărat” este aspectul autentic și unic al unei persoane, capabil de experiențe spontane și creative. Pe de altă parte, „sinele fals” are un aspect defensiv și artificial asupra persoanei care rezultă din adaptarea la cerințele mediului.

Sinele adevărat apare atunci când o persoană își poate dezvolta individualitatea într-un mediu susținător și conținător, liber de judecăți și așteptari. În contrast, sinele fals apare atunci când o persoană este nevoită să se conformeze așteptărilor externe și să își suprime adevăratele sentimente, gânduri și dorințe pentru a îndeplini cerințele mediului. Sinele fals este adesea utilizat ca mecanism de apărare împotriva sentimentelor de respingere, dezamăgire și frustrare.

      Winnicott susține că dezvoltarea sinelui fals poate duce la o senzație de inautenticitate, alienare și gol, și poate împiedica capacitatea individului de a forma relații semnificative. Totuși, el recunoaște că sinele fals nu este în întregime negativ, deoarece poate oferi o senzație de stabilitate și siguranță în situații dificile.

Conceptul de „sine adevărat” și „sine fals” a fost dezvoltat ulterior de alți psihanaliști și psihologi. Unul dintre aceștia este Erich Fromm, care a adăugat propria sa perspectivă acestui concept.

Fromm a fost în mod special interesat de rolul factorilor sociali și culturali în modelarea dezvoltării sinelui. 

       Factorii sociali și culturali  sunt reprezentați de structuri care încurajează formarea sineleui fals, prin impunerea de standarde artificiale de frumusețe, succes și împlinire. Conform lui Fromm, acest lucru poate conduce la pierderea conexiunii cu sinele adevărat și la îndepărtarea de la propria personalitate autentică.

       Fromm a susținut că, pentru a găsi fericirea și împlinirea în viață, individul trebuie să se elibereze de așteptările și impunerile societății și să se reconecteze cu sinele adevărat. El a încurajat oamenii să își exploreze dorințele și nevoile profunde, să își cunoască emoțiile și gândurile și să se exprime liber și autentic.

       Fromm a susținut că această conectare cu sinele adevărat poate duce la o mai mare împlinire și satisfacție în viață, precum și la o mai bună înțelegere a propriei identități și scop în viață.

   Există mai multe modalități prin care poți conecta cu sinele adevărat și a te împlini în viață:

  1. Cunoaște-te pe tine însuți: Explorarea propriei personalități, emoții, nevoi și dorințe este esențială pentru a te conecta cu sinele adevărat. Poți face acest lucru prin meditație, jurnal zilnic sau terapie.
  2. Fii autentic: Nu încerca să îți adaptezi comportamentul sau gândurile pentru a se potrivi cu așteptările societății sau ale celor din jurul tău. Încearcă să te exprimi liber și autentic, indiferent de ceea ce cred ceilalți.
  3. Acceptă-te pe tine însuți: Acceptarea propriei personalități și a tuturor aspectelor tale, inclusiv a slabiciunilor și defectelor, poate ajuta la conectarea cu sinele adevărat.
  4. Încearcă activități care te fac să te simți bine: Găsește activități care te fac să te simți bine și să îți permită să te exprimi autentic, cum ar fi artele plastice, sportul sau voluntariatul.
  5. Evită comparația cu alții: Nu încerca să te compari cu alții sau să îți modelezi personalitatea după standardele societății. Încearcă să te concentrezi pe propria ta cale și să te dezvolți în mod autentic.
  6. Păstrează o atitudine pozitivă: Menținerea unei atitudini pozitive și a unei minți deschise poate ajuta la reconectarea cu sinele adevărat și la împlinirea în viață.

  Acestea sunt doar câteva dintre modalitățile prin care poți conecta cu ,,sinele adevărat” și a te împlini în viață. Este important să găsești ceea ce funcționează pentru tine și să continui să te concentrezi pe propria ta dezvoltare autentică.

În concluzie, conceptul lui Winnicott și Fromm privind ,,sinele adevărat” și ,,sinele fals” oferă o perspectivă importantă asupra dezvoltării individualității și a relației cu sinele însuși. Ei ne încurajează să explorăm și să înțelegem relația noastră cu propria personalitate și să ne îndreptăm către autenticitate și conexiune cu sinele adevărat.

Cărți recomandate: Convorbiri psihanalitice cu părinții (D.W. Winnicott), Arta de a fi (Erich Fromm)