Recadrarea si Metapozitia

Buna si bine ai revenit pe blogul Explore Academy!

   In acest articol imi doresc sa-ti explic 2 tehnici care sa te ajute sa inveti mai eficient, sa ramai concentrat pe toata perioada studiului si sa schimbi semnificatia unu subiect care nu-ti face o mare placere cu ceva mai usor de abordat fara a-i schimba insa semnificatia.
   De asemenea, te invit sa ne lasi pe Facebook/Instagram/Email un mesaj in care ne povestesti cum si unde ai aplicat aceste tehnici. Ceea ce invatam isi pierde valoare daca nu-l punem si in practica.

Recadrarea este tehnica prin care modifici semnificatia pe care o atribui unui lucru pentru a putea sa-l abordezi mai eficient.

Exemple:

Nu imi place sa invat => De fapt nu invat, imi antrenez creierul
Nu vreau sa ma trezesc devreme => Verific daca sunt in stare sa ma trezesc devreme

De ce sunt importante aceste cadre? Pentru ca ele sufera actiunea de recadrare, adica de schimbare a semnificantului fara a se schimba semnificatul

“Un semnal are sens doar în cadrul sau contextul în care îl percepem”. – Anthony Robbins

Tehnica metapozitiilor – este derivata din tehnica scaunului gol şi consta in experimentarea succesiva a rolurilor altor persoane. Experimentarea din perspective “cat mai distantate” a conflictului permite cresterea gradului de evaluare obiectiva a acestuia si implicit, creeaza premisa unei abordari mai realiste a acestuia in viata reala.

De exemplu, o persoana poate fi implicata intr-un conflict cu o alta. Pentru a o ajuta pe aceasta sa evalueze decizia pe care trebuie sa o ia în gestionarea acestui conflict, ea poate juca rolul tuturor celorlalti actori implicati în conflict, dar si a altora care ar fi doar observatori.

Metapozitia este un procedeu pentru a reusi sa-ti refocalizezi atentia catre ceea ce ti-ai propus.


Imagineaza-ti ca iti reorientezi atentia in asa fel incat te afli cateva zeci de metri in spatele tau si iti vezi ceafa. In acest fel, iti refocalizezi atentia mereu la fel cum se refocalizeaza lentilele aparatului de fotografiat

  • Noteaza ideile bune pentru a reveni la ele mai tarziu si refocalizeaza-te pe ceea ce inveti
  • Pune intrebarea:”Ce fac in acest moment?”

 

Biografie:

  • Manifestul Educatiei – Andy Szekely