Toti avem perioade cand suntem mai productivi si perioade cand suntem mai putin implicati in ceea ce avem de facut. Incerc mereu sa-mi mentin productivitatea la nivel ridicat pentru a duce la final ce mi-ai propus pentru ziua respectiva. Chiar daca nu-mi iese mereu stiu ca am dat tot ce am putut in ziua respectiva.
Am impartit procesul de auto-motivare in 2 parti, anume cunoasterea task-ului (sa stim ce avem de facut) si sfaturi despre cum te poti motiva dar si mentine motivarea pe toata durata acestuia .
In primul rand as vrea sa incep cu ceea ce ai de facut (task-ul dat). Fie ca discutam despre o tema la scoala, o lectie de invatat sau pregatirea pentru un examen este important sa stii ca un task in functie de dificultatea lui creierul tau il poate incadra in una din cele 4 cadrane de mai jos:
- Task usor, banal care duce la lipsa de angajament.
- Task de nivel de dificultate putin mai mare care ne da o stare de satisfactie si curiozitate sa il facem. Nu depunem un nivel mare de energie in a-l termina.
- Task de nivel de dificutate ridicat pentru care implica un nivel ridicat de energie sa-l finalizam.
- Task de nivel de dificultate foarte ridicat care ne da o stare de stres maxima care nu ne permite sa ne concentram pe ce avem de facut.
De exemplu, daca ai un task din cadranul 3 sau 4 este important sa-l imparti in task-uri mai mici. De exemplu, daca pentru un examen ai de invatat 100 pagini iti va fi foarte greu sa le invet pe toate intr-o singura zi sau poate 2. Dar daca inveti in 10 zile cate 10 pagini, rezultatul clar va fi altul.
Asemenea si la Matematica, va parea mult sa lucrezi 20 de exercitii intr-o singura zi, fata de cum este daca ai lucra cate 5 exercitii in 4 zile.In acest fel creierul tau se antreneaza zilnic, il ajuti sa retina formulele de care ai nevoie.
Cum te motivezi si cum inveti eficient?
- Asigura-te ca percepi subiectul despre care inveti ca fiind relevant.
- Invata sa imparti timpul in 50 minute de lucru si 10 minute pauza. (vezi postarea despre organizarea timpului: https://www.exploreacademy.ro/post/grow-your-blog-community )
- Sportul, Meditatia, Muzica sunt activitati care te ajuta in motivatia ta si pe care poti sa le iei in considerare ca activitati de facut in pauza sau in timpul liber.
- Este important sa gasesti cai creative pentru a te recompensa
- Creaza o lista cu activitatile si recompensele potrivite.
- Aloca suficient timp pentru somn, astfel incat sa procesezi ceea ce inveti.
Facand aceste lucruri in mod repetat, ele intra in sistemul nostru si devin obiceiuri care ne ajuta atat in prezent, cat si in viitor.
Sper ca aceste sfaturi sa va ajute si va invit sa lasati in comentarii cum anume puneti in practica auto-motivarea si alte metode prin care voi va auto-motivati.