Profesor in 2021

Motto:
«Arta supremă a profesorului este de a trezi bucuria exprimării creatoare şi bucuria cunoaşterii…» Albert Einstein
  Mi s-a parut un subiect foarte interesant de abordat, mai ales avand in vedere schimbarile din ultima perioada aparute odata cu mutarea in mediul online a sistemului educational.
  Meseria de profesor presupune sa te implici intr-o activitate ce solicita atat o buna pregatire profesionala, cat si rabdare si intelegere. Invatarea depinde in foarte mare masura de profesor. Un elev nu va asimila cunostinte daca nu simte implicarea acestuia.
  Un profesor complet este bine pregatit in domeniu, invata si se dezvolta in permanenta, incurajeaza elevii pentru ceea ce fac bine, descopera si dezvolta abilitatile unice ale fiecarui copil, lucreaza in echipa si ajuta elevii sa dezvolte aceasta abilitate.
  In Romania rata de promovabilitate a examenului de Bacalaureat este foarte mica (aproximativ 50% este media ultimilor ani) iar procentul de analfabetism functional este foarte mare (42% in randul eleviilor de 15 ani) . Este un bilant trist al sistemului educational romanesc si este rezultatul neadaptarii sistemului educational cu lumea in care noi traim.
  Un profesor in 2020 este necesar sa se dezvolte in permanenta, sa stie ce se intampla in mediul online, sa fie flexibil si sa abordeze individual copiii.
  Invatamantul online intr-un mod profesional presupune o buna organizarea activitatilor de invatare intr-o maniera moderna (studiu de caz cu privire la posibilitatile pe care le au in functie de materia pe care o predau), implicarea elevilor in desfasurarea orelor. ne În situatia unei instituții școlare defavorizate, profesorii sunt chemați sa realizeze o conectare și mai profunda la sursa reala a problemelor pe care le întâmpină elevii în procesul de învatare, sursa care de multe ori se află în afara scolii.
  Un bun profesor este si un bun lider si stie sa ofere elevilor diverse roluri, in functie de abilitatile fiecaruia iar in acest fel elevi isi dezvolta aceste abilitati. Un aspect foarte important este faptul ca un profesor modern trebuie sa fie capabil sa arate elevilor cum sa se conecteze online, dar si cum sa se fereasca de capcanele din acest mediu.
 
Am facut un sondaj de opinie printre elevii cu care eu lucrez, iar rezultatul este unul unanim: toti vor profesori care sa se implice mai mult. Asa ca haideti sa o si facem!